Trg Davorina Jenka 13
4207 Cerklje na Gorenjskem
V rojstni hiši Ignacija Borštnika v Cerkljah na Gorenjskem je v soboto, 21. decembra tik pred božičnimi prazniki Dane Novak, skrbnik Borštnikove domačije pripravil delavnico peke potice, kruha, ter drugih dobrot za božične praznike. Spekel je tri zelo okusne orehove potice, dva sadna kruha in več hlebčkov kruha ter posebno pecivo iz maslenega testa. Zadišalo je po potici in domačem kruhu, pečenem v krušni peči. Dane Novak je dejal, da je orehova potica kraljica slovenskih prazničnih jedi. Na delavnici pri Borštniku se je zbralo 14 poslušalcev, ki so okušali Danetove dobrote iz krušne peči.
Najprej so v stari mentrgi presejali moko, naredili testo, kjer sta sodelovali Nadja Žura in Fani Sindičič, pri pripravi testa in nadevov za potico pa so Danetu pomagali Nevenka Bandelj, Darinka Lipar, Vido Žura ter Ana in Irena Erjavšek.
Ko je testo vzhajalo, je Dane zakuril staro krušno peč, in ko je bila ravno prav segreta, je vanjo dal več hlebčkov kruha, sadni kruh ter tri potice z orehovim nadevom. Ko je bila potica pečena, jo je ponudil obiskovalcem, kot tudi sadni kruh. Med obiskovalci sta bila tudi zakonca Branko in Nevenka Bandelj iz Spodnjih Dupelj. Branko je poskrbel, da so med odmorom, ko je testo vzhajalo za peko, vsi obiskovalci okusili zelo okusen krompirjev dupljanski golaž. Ko je bila orehova potica pečena in je dišalo po dnevni sobi, je Branko Bandelj z mečem odprl steklenico šampanjca in s šampanjcem nazdravil k zelo uspešni prvi peki potice za Božič. Ob peki so obiskovalci obujali stare običaje, si izmenjali nasvete in ustvarjali nepozabne praznične trenutke.
Besedilo in foto Janez Kuhar, Cerklje, 21.12.2024